STEEPLECHASE TO PRELIMS, Prelims test Series free
Print Friendly, PDF & Email

Steeplechase to Prelims 2018 Day 12 Questions and Answers

Q1. Consider the following statements about GI tag.

  1. It is a name or sign used on certain products which corresponds to a specific geographical location.
  2. It is enacted by World Trade Organisation.

Which of the above statement are/is correct.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: C

Reason: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Geographical_Indications_in_India

Q2. With respect to Ken-Betwa inter-linking of rivers (ILR) project, consider the following statements.

  1. It aims to transfer surplus water from the Ken River to the Betwa basin to irrigate India’s worst drought-prone Bundelkhand region.
  2. The project will benefit Uttar Pradesh and Madhya Pradesh in terms of meeting irrigation, drinking water and electricity.

Choose the correct codes given below.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: C

Reason: The Ken-Betwa ILR project aims to transfer surplus water from the Ken River to the Betwa basin through concrete canal to irrigate India’s worst drought-prone Bundelkhand region. The project will benefit Uttar Pradesh and Madhya Pradesh in terms of meeting irrigation, drinking water and electricity needs of people across 6 districts in the two states. The 221-km concrete canal will pass through Jhansi, Banda and Mahoba districts of Uttar Pradesh and Chhatarpur, Panna and Tikamgarh districts of Madhya Pradesh. The project also had received green signal from the Supreme Court following the tripartite MoU involving UP, MP and Centre. The apex court in February 2012 had directed Centre to implement this project in a time-bound manner and also had appointed a high-powered committee for its planning and implementation.

Q3. Which is the narrow zone where land, water and air interact.

  1. Hydrosphere
  2. Lithosphere
  3. Atmosphere
  4. Biosphere

Answer: D

Reason: The narrow zone where land, water and air interact is called as biosphere.

Q4.Which is the first country to launch a quantum satellite?

  1. USA
  2. Russia
  3. India
  4. China

Answer: D

Reason: China recently launched a satellite into orbit with a unique feature: it can send information securely, not with mathematical encryption but by using the fundamental laws of physics. China will be the first country to achieve this feat, and it marks a milestone in the development of quantum technologies.

Q5. Consider the following statements about Coral Reefs.

  1. Coral reefs are generally developed in warm, shallow waters along land formations.
  2. The major reef formations in India are fringing reefs.

Which of the above statements are/is correct.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: A

Reason: Coral reefs are generally developed in warm, shallow waters along land formations.

The major reef formations in India are restricted to the Gulf of Mannar, Palk bay, Gulf of Kutch, Andaman and Nicobar Islands and the Lakshadweep islands. While the Lakshadweep reefs are atolls, the others are all fringing reefs. Patchy coral is present in the inter-tidal areas of the central west coast of the country. Coral reefs in India are being damaged and destroyed at an increasing rate.

Q6. The only regenerating organ in human body.

  1. Pancreas
  2. Spleen
  3. Liver
  4. Mesentery

Answer: C

Reason: The liver is a large, meaty organ that sits on the right side of the belly. Weighing about 3 pounds, the liver is reddish-brown in color and feels rubbery to the touch. Normally you can’t feel the liver, because it’s protected by the rib cage. The liver has two large sections, called the right and the left lobes. The gallbladder sits under the liver, along with parts of the pancreas and intestines. The liver and these organs work together to digest, absorb, and process food. The liver’s main job is to filter the blood coming from the digestive tract, before passing it to the rest of the body. The liver also detoxifies chemicals and metabolizes drugs. As it does so, the liver secretes bile that ends up back in the intestines. The liver also makes proteins important for blood clotting and other functions.

Q7. Consider the following statements

  1. The rate of inflation at a slower rate is called reflation.
  2. The situation of coexistence of stagnation and inflation in the economy is known as stagflation.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: B

Reason: Inflation is the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and, consequently, the purchasing power of currency is falling. Central banks attempt to limit inflation, and avoid deflation, in order to keep the economy running smoothly.

http://www.investopedia.com/terms/i/inflation.asp

Q8. The Nomadic Elephant is the military exercise between.

  1. India and Singapore
  2. India and Mongolia
  3. India and Malaysia
  4. India and USA

Answer: B

Reason: ‘Nomadic Elephant ’ has started in Mongolia to promote military associations between India and Mongolia. The purpose of this exercise is to develop synergy and inter operability between the two armies to fight in Counter-insurgency and Counter-terrorism environment under the United Nation’s mandate.

Q9.Consider the following statements:

  1. It is bounded in north by Banas river & in south by Chambal river.
  2. It is under Project Tiger.
  3. An important geological feature the ‘Great Boundary Fault’ meanders through the reserve.

Which of following National Park has all of the above characteristics?

  1. Sariska National Park
  2. Ranthambore National Park
  3. Kanha National Park
  4. Gorumara National Park

Answer: B

Reason: Park lies at the edge of a plateau, and is bounded by north by Banas river and in south by Chambal river. Ranthambhore Tiger Reserve located at the junction of the Aravalis and the Vindhyas . It is site of one of the largest Banyan Tree in India at Jogi Mahal . The Park is under Project Tiger also. An important geological feature the ‘Great Boundary Fault’ where the Vindhya plateaus meet the Aravali hill ranges, meanders through the Reserve.