STEEPLECHASE TO PRELIMS, Prelims test Series free
Print Friendly, PDF & Email

Steeplechase to Prelims 2018

 

Q1. The Economic Survey of India in every year is published officially by

  1. Reserve Bank of India
  2. Planning commission
  3. Ministry of Finance
  4. Ministry of Commerce

Answer: C

Reason: The Department of Economic Affairs, Finance Ministry of India presents the Economic Survey in the parliament every year, just before the Union Budget.It is prepared under the guidance of the Chief Economic Adviser, Finance Ministry. It is the ministry’s view on the annual economic development of the country.

 

Q2. India’s first Commercial exploitation of coal mining.

  1. Raniganj
  2. Jharkhand
  3. Assam
  4. Uttar Pradesh

Answer: A

Reason: Commercial exploitation of coal in India began in 1774 with John Sumner and Suetonius Grant Heatly of the East India Company in the Raniganj Coalfield along the Western bank of Damodar river.

 

Q3. Consider the following

  1. Assam
  2. Meghalaya
  3. Tripura
  4. Jammu and Kashmir

In which of the above states Armed Forces Special Provisions Act (AFSPA) is under

implementation?

  1. 1, 2 and 4
  2. 1, 2, 3 and 4
  3. 1,2 and 3
  4. 2 and 3

Answer: A

Reason: Tripura has withdrawn

Q4. Consider the following statements

  1. Brachytherapy is a kind of internal radionuclide therapy treatment of Lung disorder only.
  2. In brachytherapy radioactive seeds or sources are placed in or near the focus point giving a high radiation dose.

Choose the correct codes given below:

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: B

Reason: Brachytherapy is a kind of internal radionuclide therapy treatment of disease by placing sealed radioactive sources at near the target area on a temporary or permanent basis. The Brachytherapy makes it possible to treat cancer with a larger dose of radiation than can be given with external beam radiation therapy.

 

Q5.Consider the statements regarding EPSILON-2.

  1. Epsilon-2 was launched by JAXA, which is a solid fuel rocket.
  2. Its prime objective is to study the radiation belts around the earth.

Which of the above statements are/is correct.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: C

Reason: Epsilon-2 was launched by JAXA, which is a solid fuel rocket. Its prime objective is to study the radiation belts around the earth. The satellite will penetrate into the Van Allen Radiation belt, where the earth‘s magnetic field traps huge numbers of fast-moving electrons and other particles. This often poses a serious threat to astronauts and for the onboard computers.

 

Q6. Which electronic device is capable to generate high microwave source which is used in nuclear fusion reactions.

  1. Gyrotron
  2. Cyclotron
  3. Helium
  4. uranium

Answer: A

Reason: Gyrotron is a vacuum electronic device capable to generate high-power, high frequency(THz) Microwave source which is used in nuclear fusion reactions. The high-frequency microwaves produced will be used for generating the plasma. A gyrotron operation is based on the stimulated cyclotron radiation of electrons oscillating in a strong magnetic field typically provided by a superconducting magnet. Gyrotron is also called as fast wave device because the dimensions of its interaction structure are much larger compared to the wavelength of the radiation.

 

Q7. Consider the following statements regarding Non Toxic radiation shielding material.

  1. It is the material that used widely for X-ray protection.
  2. It is obtained by using industrial waste like fly ash obtained from aluminium industries and red mud obtained from Thermal Power Plants.

Which of the above statements are/is correct.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: B

Reason: Non-toxic Radiation Shielding Material is widely used for X-ray Protection. Non-toxic radiation shielding is obtained by using industrial waste like red mud obtained from aluminium industries and fly ash obtained from Thermal Power Plants. This technology was developed by CSIR which has been accredited by Atomic Energy Regulatory Board (AERB) for its application in diagnostic X-Ray rooms.

 

Q8. Consider the following statements regarding Irradiated fuel.

  1. It is obtained when the nuclear fuel is taken out of the reactor after it has delivered the power.
  2. Open fuel cycle is the reprocessing of Irradiated fuel to extract the fissile material plutonium.
  3. India had adopted the closed fuel cycle mode of operation for its power plants.

Choose the correct codes given below:

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer: C

Reason: The nuclear fuel when it is taken out of the reactor after it has delivered the power is called as Irradiated fuel. Open Fuel Cycle” – Irradiated fuel is stored for some time to reduce the radioactivity and then dispose of it as a waste. Closed Fuel Cycle – Reprocessing the Irradiated fuel to extract the fissile material plutonium for future use. India had adopted the closed fuel cycle mode of operation for its power plants.

 

Q9. Consider the following statements

  1. Agatti island
  2. Kiltan Island
  3. Barren island
  4. Kalpeni

Which of the above statements are islands of Lakshadweep?

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1, 2 and 4 only
  4. 2, 3 and 4 only

Answer: C

Reason: Out of 36 islands in the group, only 10 have inhabitants namely Amini, Kiltan, Chetlat, Kadmat, Bitra Kalpeni, Agatti, Kavaratti, Kiltan, Andrott and Minicoy.

 

Q10. Which of the Sea/Water body has the highest salinity in the World?

  1. Dead Sea
  2. Red Sea
  3. Caspian Sea
  4. Aral Sea

Answer: A

Reason: The Dead Sea is a salt lake bordered by Jordan to the east and Israel and Palestine to the west. Its surface and shores are 430.5 metres below sea level, Earth’s lowest elevation on land. The Dead Sea is 304 m (997 ft) deep, the deepest hypersaline lake in the world. With a salinity of 342 g/kg, or 34.2%, (in 2011), it is 9.6 times as salty as the ocean, and one of the world’s saltiest bodies of water. This salinity makes for a harsh environment in which plants and animals cannot flourish, hence its name.