STEEPLECHASE TO PRELIMS, Prelims test Series free
Print Friendly, PDF & Email

Steeplechase to Prelims

Q1. India’s largest inland saline lake is located in

  1. Kerala
  2. Goa
  3. Andhra Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: D

Reason: The Sambhar Salt Lake, India’s largest inland salt lake, a bowl shape lake encircles historical Sambhar Lake Town located 96 km south west of the city of Jaipur (Northwest India) and 64 km north east of Ajmer along National Highway 8 in Rajasthan.

 

Q2. In India, census calculation comes under

  1. Ministry of Rural development
  2. Ministry of Home affairs
  3. MInistry of Culture
  4. MInistry of Health and Family welfare

Answer: B

Reason: The Decennial Census of India has been conducted 15 times, As of 2011. While has been conducted every 10 years, beginning in 1872, the first complete census was taken in the year 1881. Post-1949, it has been conducted by the Registrar General and Census Commissioner of India under the Ministry of Home Affairs, Government of India. All the census since 1951 is conducted under 1948 Census of India Act.

 

Q3. Consider the following statements regarding South Asian river dolphin.

  1. The South Asian river dolphin is found in India, Bangladesh, Nepal and Pakistan.
  2. The Ganges river dolphin is the official animal of the Indian city of Guwahati.

Which of the above statements are/is correct.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. Neither 1 nor 2

Answer: C

Reason: The South Asian river dolphin (Platanista gangetica) is a freshwater or river dolphin found in India, Bangladesh, Nepal and Pakistan which is split into two subspecies, the Ganges river dolphin and the Indus river dolphin.The Ganges river dolphin is primarily found in the Ganges and Brahmaputra Rivers and their tributaries in Bangladesh, India and Nepal, while the Indus river dolphin is found in the Indus River in Pakistan and its Beas and Sutlej tributaries. From the 1970s until 1998, they were regarded as separate species, however, in 1998, their classification was changed from two separate species to subspecies of a single species. The Ganges river dolphin has been recognized by the government of India as its National Aquatic Animal. The Indus river dolphin has been named as the National Mammal of Pakistan. Further, the Ganges river dolphin is the official animal of the Indian city of Guwahati.

 

Q4. South Asia’s only active volcano is found in

  1. Lakshadweep Islands
  2. Barren Island
  3. Wheeler Island
  4. Great Nicobar Island

Answer: B

Reason: Barren Island is an island located in the Andaman Sea, dominated by Barren Volcano, the only confirmed active volcano in South Asia. and the only active volcano along a chain of volcanoes from Sumatra to Myanmar. Along with the rest of the Andaman Islands, it is a part of the Indian Union Territory of Andaman and Nicobar Islands and lies about 138 km (86 mi) northeast of the territory’s capital, Port Blair.

 

Q5. The Jindhagada Peak of the Eastern Ghats is located in

  1. Odisha
  2. Telangana
  3. Andhra Pradesh
  4. Tamilnadu

Answer: C

Reason: The eastern ghats are a discontinuous range of mountains along India’s eastern coast. The Eastern Ghats run from the northern Odisha through Andhra Pradesh to Tamil Nadu in the south passing some parts of Karnataka. They are eroded and cut through by the four major rivers of peninsular India, known as the Godavari, Mahanadi, Krishna, and Kaveri.The mountain ranges run parallel to the Bay of Bengal. The Deccan Plateau lies to the west of the range, between the Eastern Ghats and the Western Ghats. The coastal plains, including the Coromandel Coast region, lie between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal. The Eastern Ghats are not as high as the Western Ghats. The Jindhagada Peak is the highest peak in eastern ghats.

 

Q6. Which of the following organisation gives a quality certificate for agricultural products?

  1. AGMARK
  2. Bureau of Indian Standards (BIS)
  3. Indian Standard Institute (ISI)
  4. HALLMARK

Answer: A

Reason: AGMARK is a certification mark employed on agricultural products in India, assuring that they conform to a set of standards approved by the Directorate of Marketing and Inspection, an agency of the Government of India.

 

Q7. The Ganga river emerges from

  1. Siachen glacier
  2. Gangotri glacier
  3. Zemu glacier
  4. Namik glacier

Answer: B

Reason: The river starts from a glacier called Gangotri Glacier, which is in the Garhwal region in the Himalayas. The Ganges flows through north India and ends at the Bay of Bengal in eastern India. Overall it flows 3,877 km making it one of the longest rivers in the world.

 

Q8. The River Ganga flows in which of the following states?

  1. Uttarakhand
  2. Uttar Pradesh
  3. Bihar
  4. Chhattisgarh
  5. Odisha

Choose the correct codes given below

  1. 1, 2 and 3 only
  2. 2, 3 and 4 only
  3. 3, 4 and 5 only
  4. 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: A

Reason: The river flows through the districts Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, and West Bengal.

 

Q9. The Power to remove the supreme court judges of India is vested in the hands of

  1. The President of India
  2. The chief justice of India
  3. The Prime Minister of India
  4. The law commission of India

Answer: A

Reason: A judge of the Supreme Court can be removed under the Constitution only on grounds of proven misconduct or incapacity and by an order of the President of India, after a notice signed by at least 100 members of the Lok Sabha (House of the People) or 50 members of the Rajya Sabha (Council of the States) is passed by a two-third majority in each House of the Parliament.

 

Q10. The ‘heart and soul of Indian constitution’ refers to

  1. Cultural and educational rights
  2. Preamble
  3. Right to constitutional remedies
  4. Right to vote

Answer: C

Reason: When any of our rights are violated we can seek remedy through courts. If it is a Fundamental Right we can directly approach the Supreme Court or the High Court of a state. That is why Dr. Ambedkar called the Right to Constitutional Remedies, ‘the heart and soul’ of our Constitution.